CAMR 2012

In 2012 gaan we weer een keer meedoen met de CAM Race. We hebben hem 2x eerder gevaren maar dan met de Nirvana. Dit jaar gaan we met de Magic Machine.
Vooraf
We zijn tijdig aan de voorbereidingen begonnen, maar zoals altijd en zeker met, voor ons, een nieuw schip kost het tijd en uiteindelijk is het nog rennen om alle voorbereidingen op tijd af te ronden. We gaan de wedstrijd varen met z’n zessen (Oliver, Peter, Kores en Klaas), Anne en Kim komen in Noorwegen aan boord en de bemanning vertrekt dan weer. Dus gaan dan met z’n vieren verder. We hebben een prima oefenweekend gehad met de bemanning. Dus dat moet goed gaan. De aktiepunten lijst, op een gegeven moment zaten we op honderd is inmiddels aardig geslonken. We hebben niet de illusie dat alles afgerond is als we dadelijk gaan varen. Maar het is goed genoeg. We hebben inmiddels de veiligheidskeuring doorlopen zowel door de Havenmeester als door de CAMR organisatie. Dus we mogen weg.
Afgelopen weekend hebben de MM naar Lauwersoog gebracht. De weersverwachting gaf aan dat het een tocht zou worden met de nodige motoruren. Gelukkig bleek de wind ons zeer gunstig gezind en konden we een flink deel van de 105 Mijl zeilen. Binnen 16 uur inclusief de sluis waren we er !
De bemanning is van boord, de kids weer aan boord. Mooie week geweest. Ergens een beetje wifi gevonden. dus tijd om de site weer even bij te werken. Een weekje terug (vrijdag) verlegde ik de Magic Machine van de binnen naar de buitenhaven. Het goot de hele dag pijpenstelen. De vissers van de garnalenkotter waar ik langszij ging liggen verklaarde me voor gek. Wij gaat er nu voor z’n plezier naar Larvik varen ? Verder waren ze reuze vriendelijk. ‘s avonds kwam de bemanning inclusief Petra met de auto aan. Ingeborg was zo vriendelijk om ze even naar Lauwersoog te brengen. Na een biertje en de nodige bagage stouwen de kooi opgezocht.
De volgende dag begon met een briefing. Geen nieuwe info, ook de weersinformatie was niet echt nieuw. We waren het weer systeem al een paar dagen aan het volgen. We zouden veel westelijke winden krijgen met wel een 7 bij de kop van Denemarken. Prettig was wel dat alle weer diensten UK, NL, GER, Nor allen dezelfde weersinformatie afgaven dus redelijk consistent. Lekker visje gehapt op een terrasje en ons langzaam klaarmaken voor de start. We zaten in de laatste startgroep, dus onze start was om 17:30. Om 16:45 gingen de trossen los. Op naar de startlijn ! De wind was inmiddels afgenomen tot een 11 knopen uit het noordwesten. Kortom uitkruisen met ook nog een tegenstroom, zucht, dat gaat wel even duren voordat we buiten zijn. Verder zit het hele veld voor ons, dus we moeten ook nog de nodige schepen passeren.
Voor de toeschouwers moet het een mooi gezicht zijn. Voor ons gewoon behoorlijk werken. Rond 20:45 waren we bij de WG Boei. Vervolgens door naar de EF Boei in de diepwater route, daarna kunnen we afvallen. De zeeziekte had inmiddels weer toegeslagen, dus de vissen werden gevoerd. Verder was het prima zeilweer, wind lag over het algemeen tussen kracht 4 en 5 met soms een uitschieter naar 6. Kotterfok hadden we inmiddels midden in de nacht weten op te tuigen, dat gaf ons een redelijk safe gevoel voor als de wind straks evt ging aantrekken.
We scheurden op deze manier door met een wachtschema van 3 uur op en 3 uur af. Zo kwam er om het uur een verse kracht boven. We stuurde aanvankelijk iets hoger dan de kop van Denemarken voor het geval de wind evt iets naar het NW ging draaien, wat niet gebeurde. Dus in de loop van de zondag besloten om iets lager te gaan sturen. Maandag ochtend vroeg ronden we de kop van Denemarken en doken we het Skagenrak in. We wisten dat het vanaf hier best nog een stuk varen was. Wel lag onze snelheid behoorlijk hoog. Dus gaan we het halen om maandag nog te finishen of word het dinsdag ? Ik zelf was inmiddels weer zo’n beetje zeeziekte vrij. Kores, die nimmer zeeziek was geweest had de vissen inmiddels ook 2 keer voer gegeven. Ook maandag was weer een prima zeildag zonnetje, wind nam toe tot 30 en op een gegeven moment tot 35 knopen. De golven waren inmiddels aardig opgebouwd en van aanzienlijk formaat. Helaas is de Magic te zwaar om echt te surfen. Maar goed we zaten regelmatig boven de 10 knopen.

Belangrijk is om geen stuurfoutjes te maken. Verder is het goed voor het verkrijgen van zelfvertrouwen in de MM. Dit kon die ook gewoon hebben. We hadden inmiddels besloten om de Noorse kust op te zoeken en de wind bleef gelukkig goed doorstaan, wel kreeg de tegenstroom vat op ons zodat zoals bekend de laatste loodjes nog redelijk lang duurde. Uiteindelijk kwamen we om 23:25 binnen. Naar later bleek als laatste in onze klasse maar wel heel heel veel geleerd. We meerde voldaan af en uiteraard moesten we deze aankomst vieren. Wij niet alleen maar alle boten natuurlijk. Kwam er weer een boot binnen dan toeterde de gehele haven ze een welkom toe.

Gezien de snelle overtocht hadden we nog de nodige tijd over tot de BBQ. Dinsdag voornamelijk besteed aan uitslapen, opruimen en de buurt verkennen. Woensdag zijn Kores, Peter, Oliver en ik middels een gehuurde auto naar Oslo getogen. Terwijl Petra en Klaas Jacqueline en de kinderen op gingen halen op het vliegveld. We sloten de dag af met een heerlijk diner in een restaurant te Staveren.
Donderdag begint natuurlijk met de verjaardag van Anne. Uit volle borst word gezongen, appeltaart gegeten en natuurlijk kadootjes uitgepakt. Zo word Anne toch nog goed in het zonnetje gezet. Je word immers niet ieder jaar 10 !
Daarna in rondtocht langs de plaats Larvik om een ode uit te brengen aan de beroemde scheepsarchitect Colin Archer. De optocht van boten was leuk en het was mooi weer. Alleen jammer dat er aan de kant niemand stond om ons te begroeten :-(. ‘s middags door naar de BBQ. Deze werd vooraf gegaan door een optimisten race om te bepalen wie de overal winnaar zou worden. We hebben Gerard van de Jacky X nog aangemoedigd, helaas mocht niet baten geloof dat ie tweede werd.
De dames zagen de optimisten wel zitten. dus toen de wedstrijd afgelopen was zaten de drie dames pijlsnel in de optimist en konden ze alle drie nog even zeilen. Tijdens de BBQ kregen we nog een toespraak van de zoon van Thor Heyerdahl. Wie is dat nu weer zul je je afvragen ? Wij ook, dit lampje ging later branden toen we een bezoek aan Oslo brachten waar we het Kontiki museum bezochten. Na afloop van de BBQ nog even een borreltje gedronken aan boord aangezien de drie heren de volgende ochtend om 05:00 jawel ! de taxi moesten hebben naar het vliegveld.

De day after de CAMR BBQ
Besloten om toch eerst naar Oslo te varen, dit mede gezien een flinke depressie 968 mB ten westen van de UK die de komende week het weer zou bepalen. Het Oslo fjord is een langgerekt Fjord en we besloten om er geen haastwerk van te maken en er twee dagen over te doen. Halverwege aangelegd in een klein plaatsje naast een allervriendelijst Noors gezin, die eerst dacht dat we fransen waren. ( Je me appel Anne !) De volgende dag door naar Oslo waar we weer in de jachthaven midden in de stad gingen liggen. Was er behoorlijk druk, een poging om de MM binnen de pieren te leggen mislukte dus we hebben maar aan de buitenkant gelegen, wel met een eerste klas uitzicht.
Waarom was het zo druk? daar kwamen we snel achter. Deze dag was het precies een jaar geleden dat Noorwegen werd opgeschrikt door het drama bij Utoja. Daarvoor werd er een grote herdenkingsdienst gehouden voor het stadshuis. Uiteraard zijn we hier heen gelopen. Het was indrukwekkend, zoveel mensen op de been, het regende, het was guur weer. Mensen liepen met rozen die ze op diverse plekken neerlegden. Als klap op de vuurpijl kwam Bruce Springsteen nog even langs en hij gaf een ingetogen nummer weg.

De volgende twee dagen zijn museum dagen geworden. We hebben het Slot Arhus bezocht, het slot van waaruit de stad Oslo goed bewaakt kon worden. het Legermuseum, het kontikimuseum waar de twee vlotten van papyrus en Balsa lagen waarmee Thor de atlantische en de grote oceaan mee overstak. En het poolmuseum, waar de indruk wekkende ontdekkingstochten van de zuidpool door de Noor Roald Amundsen en de noordpool expeditie door Fridtjofs Nansens spectaculaire tocht met de Fram in het pakijs.

Na deze cultuurinjectie zijn we weer het Oslo fjord uitgevaren. Onderweg viel ons op dat er heel veel nieuwe speedboten rondvaren, de ene met nog zwaardere motor als de andere. Ook groeit het aantal grotere nieuwe zeilboten razendsnel. De havens zijn niet altijd berekend op deze groetere boten. Het aantal buitenlanders wat je hier ziet rondvaren is beperkt. Ook wel te begrijpen want Noorwegen is een heel duur land voor ons. Je merkt dat het land enorm rijk is en de bewoners daarvan mee profiteren. Maar dit heeft ook een keerzijde. Sommige noren komen stug en introvert over. Met andere kun je prima communiceren. Het is te hopen dat de inviduele noor met de rijkdom overweg kan en er geen vastgoedbubbels etc. ontstaan.
De wind komt al weken uit het ZW en blijft dat nog even doen. geen goede wind om zuidwestelijk de noorse kust af te varen. tenzij je wilt motoren natuurlijk. Wij besluiten om over te steken naar Denemarken. Om 10 uur ‘s avonds gooien we los en om 12 uur de volgende dag leggen we aan in Skagen, het noordelijkste punt van Denemarken. Dit is zeker de moeite ward om een keer te bezoeken. Het is behoorlijk toeristisch, iedereen wil namelijk daar op het meest noordelijke puntje van Denemarken staan. Wij hadden fietsen gehuurd en trokken naar het zuiden. Daar ligt een natuurgebied met veel wandel en fietspaden. Het is een afwisseling van bos, duinen en heide gebied. Heerlijk, onderweg kwamen we een BBQ plekje tegen waaar de voorgangers gewoon kolen, vuur en marsmellows hadden achtergelaten zodat je gewoon direct kon BBQen. In Skagen maakten we ook kennis met een nederlands stel uit het amsterdams theater waarvan hij ook Anne heette. Zij voeren rond met een klassiek schip met heel mooi intereur.
Van Skagen naar Hals, 45 mijl maar wel met een stuk tegenstroom van 2,5 knoop, Het water in het kattegat perst zich tussen het land en het eiland Leaso door. Kortom een flinke dagtrip. De volgende dag beginnen we aan onze tocht door het lymfjord. Een stuk van 92 mijl dat gaan we dus niet in een dag doen. Gelukkig staat de wind goed en kunnen we een heel stuk zeilend afleggen. We varen door een schitterend rustige omgeving en komen aan bij het plaatsje Nykobing. Hier ontmoeten we de Zeezot van Terschelling. Zij hebben al de nodige reizen gemaakt met hun Ovni en nu onderweg naar Noorwegen. De volgende dag onderweg naar Lemvig. Terwijl we voor de brug liggen te wachten zien we hier de nodige zeehonden zwemmen en zich tegoed doen aan de vis die hier rondzwemt. We wachten daar gelijktijdig met de Banjaard ook een CAMR schip. Aangezien zij ook kinderen aan boord hebben is contact snel gemaakt en varen we enige tijd met elkaar op. Na Lemvig varen we naar Thybron. Hier blijken de visserij dagen aan de gang te zijn. In eerste instantie lijkt het een groot eet en drink festijn. Maar gelukkig kunnen we ook een paar schepen en de visafslag bewonderen. We stappen aan boord van de Aaltje Postma en de schipper legt ons perfect in het Nederlands uit hoe de verschillende visserij methodes werken. Ze vinden het leuk dat er Nederlanders waren. We kwamen ze ‘s avonds nog tegen op het terras waar we een overheerlijk scholletje aan het eten waren.

De Banjaard attendeerde ons op een museum te Thybron gericht op kustverdediging a la Neeltje Jans. Het museum was zeer interactief en Kim en Anne hebben zich daar prima vermaakt. Inmiddels waren we al een tijdje het weer aan het volgen voor de oversteek van Thybron naar Nederland. De wind zat al geruime tijd in ZW, maar het leek erop dat er nu toch na vele weken een keer een kentering zou komen. We besloten om die avond te vertrekken. We zouden dan de eerste uren oostelijke wind hebben waarna hij via het zuiden zou draaien naar het westen. Althans dat veel op te maken uit de veelheid van weerinfo die we via de Noren, Engelsen, Duitsers en Nederlanders verkregen. Uiteindelijk bleek dat we de eerste uren nauwelijks wind hadden en dat ie daarna doordraaide naar het ZW en soms een beetje naar het westen neeg. Met een windje 5 a 6 moesten we dus flink tegen de golven in. Uiteindelijk liepen we op dinsdag rond midddaguur binnen te Lauwersoog.

Na een heerlijke wandeldag te Lauwersoog. Nog een mooie lange zeildag Noordelijk windje 3 aangemeerd op het Ijselmeer te Makkum. Hier ontmoeten we de Banjaard weer die via Harlingen te Makkum was aangekomen. Aangezien het lekker weer was. Daar nog even een surfplank gehuurd en de dames surfinstructie gegeven. Ze pakte het razendsnel op en het was leuk om te zien wat ze na 3 uurtjes al konden. Na Makum door naar Medemblik waar we de vakantie afsloten met een lekkere BBQ met Martin en Marjoleine. Al met al was het weer lekker genieten deze zomer.