Architectuur

Architectonische aspecten

Bouwstijl

Exterieur:

Vrijstaande eenlaagse villa. Het rechthoekige bouwvolume is gedekt door een samengestelde kap. De lage voorgevels zijn voorzien van rislarende topgevels, de achterkant is tweelaags.
Recent aangebouwde erker, veranda, tuinmuren en aan de westzijde een garage/kantoor. De zeer rijk gedetailleerde voorgevel is gepleisterd (evenals de overige gevels – oorspronkelijk goeddeels schoongemaakt metselwerk – ), voorzien van sierankers en is symmetrisch ingedeeld met een middenrisaliet. Hierin is het toegangsportiek opgenomen, voorzien van bordes en bloktrede, geflankeerd door zuilen met daarboven de naam van de villa:“Weltevreden”.

Links en rechts van de ingang zijn vensters geplaatst met een rijke omlijsting. De rijk gedetailleerde topgevel van de middenrisaliet is o.a. voorzien van klauwstukken en de jaarsteen 1896.

Balustrade ( oorspronkelijk hout, nu van beton) boven de geprofileerde kroonlijst; links en rechts van de midden risalit zijn zinken oeil-debeuf dakkapellen aangebracht.

De zijgevels bevatten eveneens een middenrisaliet met topgevels. De kap bestaat uit drie zijschilden (uitgezonderd verhoogde achtergevel) afgewerkt met houten sierlijst, waarboven een gedrukt tentdak (4 dakvlakken). Dak gedekt met tuile du Nord-pannen (in oorsprong “Oppelaar” pannen, maar die waren bij de restauratie niet meer beschikbaar).

Interieur:

Het pand bevat nog enkele originele grenenhouten deuren.

Uniciteit

Het pand is de enig overgebleven fabrikantenvilla in Koudekerk aan den Rijn.

Historische gelaagdheid (toevoegingen, aanpassingen, verstoringen).

In de rechter risalit was ooit de opgang naar de bovenwoning.

Het pand is in de loop van de tijd verwaarloosd, ontdaan van een aantal kenmerkende ornamenten en gepleisterd. Ook de oorspronkelijke tuinaanleg is verdwenen.

De villa is in 2005 gerestaureerd, waarbij het pleisterwerk niet meer verwijderd kon worden. De restauratie was gezien de technische toestand zeer ingrijpend: muren en kozijnen zijn gehandhaafd; de rest is grotendeels vernieuwd, waarbij de achtergevel (Rijnzijde) gedeeltelijk opnieuw is opgetrokken. Toegevoegd zijn: garage (ontworpen als kantoor), veranda, erker, en lage tuinmuren. De garage heeft op welstandsaanwijzingen de huidige vormgeving gekregen.
Ook de tuinaanleg is daarbij vernieuwd.